Fototriss: värt ett besök

Veckans och årets sista Fototriss tema är Värt ett besök. Om man skulle fråga min hund vad han tycker är värt ett besök så skulle svaret nog bli utomhus.

Motivering:
1. Man kan springa hur snabbt man vill och vart man vill. Är man utomhus så finns det inga väggar som hindrar en eller matte som skriker SLUTA!!!!!!
2. Det finns pinnar. MÄNGDER! I alla storlekar och det finns massvis med andrar roliga saker att leka med också.3. Det finns fina platser som gör att matte vill fortsätta gå och inte gå hem.4. Man hittar alltid något gott att äta.
5. Ibland får man hälsa på en annan människa eller hund.
6. Matte fotar mycket vilket gör att vi ibland är ute i timmar.Utomhus är BÄST!!

Med tanke på förra veckans tema 3, så hittade jag denna skylt. Att jag inte tänkte på denna förra veckan då den står utanför vårt hus och jag ser den varje dag.Ja, som ni ser så har Habo inte mycket till fantasi. Men det läser man enketl genom att döpa tre gator till samma namn. :D

Mys

Ser så mysigt ut så tror nog att jag sk krypa ner hos honom. :D


Siri

Jag minns så tydligt när veterinären ringde för att tala om att du var en vattenmissbrukare. En sån lättnad jag kände att felet var så enkelt. Missbruk kan man göra något åt, allt jag behövde göra var att gradvis minska ditt vattenintag till en normal mängd. Det gick så bra dem första dagarna, jag ville och hoppades att denna diagnos var den rätta. Men jag tyckte så synd om dig att du inte längre fick gå lös på gården. För då hade du stått där du alltid stod och drack regnvatten.

Jag minns så tydligt hur jag vid ett tillfälle tittade på dig. Jag fylldes av en enorm lycka, jag skulle få behålla dig, tänkte jag. Jag var så glad att du var min och du var här för att stanna.

 

Men du var ingen missbrukare…


Fototriss

Nu är det dags för årets sista Fototriss, veckans tema är 3. Mycket svårt tema och det tog ett bra tag innan jag visste vilka foton jag skulle använda. Jag hade många ideer men resultatet blev inte som jag ville. I veckans tävling kan man även vinna 3 000 kr i presentkort hos Solresor.

Så här kommer min triss:Modellen: Hubert, vår kära ardenner.

När ni ändå är här kan ni väl titta runt i bloggen och lämna en kommentar. Det är ju trots allt min bloggs en-vecka-födelsedag. ;P

Hoppträning

Igår körde jag hoppträning med Donna. Jag använde mig av samma övningar som i tisdags, men jag anpassade efter min nivå.

Banan

Den fösta övningen, körs i trav men fungerar även i galopp om man så vill.

Övning två, även denna går att köra i trav och galopp. Men eftersom voltarna är små kan det bli jobbigt för din häst att hålla galoppen volten runt.

Övning 3, jag kör bara trav över bommarna då min häst har svårare att hoppa i trav. Men jag kör även galopp över bommarna innan jag flyttar mig till hindren.

Övning 4, nu tar man allt i trav eller galopp.

Gårdagens aktivitet: stadsträning

Igår tog jag och Nuka bussen in till Jönköping för stadsträning. Varför åka in till stan för att träna? Vad är meningen med det? Kanske ni undrar. Jo, då ska jag förklara. För det första ska din hund alltid lyssna på dig. I en stad eller på en ny plats där mycket händer kan hunden ha fullt upp med att utforska saker, som nya dofter. Det är inte så kul att bli dragen hit och dit, kors och tvärs för att hunden ska lukta. Det är också lite pinsamt om en hund helt plötsligt hoppar på en människa för att hälsa eller dra dig tvärs över gatan för att hälsa på en hund. En ovan hund kan bli rädd/osäker för allt som på går inne i stan. En rädd/osäker hund kan bli aggressiv och det vill ingen ha. Så därför bör alla hundägare träna lydnad inne i stan.

 

Hur ska man träna?

Det finns många sätt att träna på beroende på vad du vill ha ut av det. Mitt mål är att Nuka ska kunna gå fot hela tiden. Ignorera alla människor och allt vad som kan komma i hans väg. För att komma dit måste man träna ofta så att hunden blir van vid allt som händer. Då tycker dem inte att det är lika intressant längre.

 

Vad behöver man?

1. TID – det är ingen idé att träna om du känner dig stressad eller har en begränsad tid som du kan lägga ner på träningen. Alla hundar tar olika tid på sig att lära in något. Har du en valp kan du räkna med att de har svårt att koncentrera sig längre stunder. Det är då viktigt att blanda allvar med lek. Har du en äldre hund som fått gå lite vart den vill i stan och inte haft några krav på sig. Då kan du räkna med motstånd. Den tycker säkert att det du sysslar med är onödigt. Den har aldrig behövt göra det tidigare så varför börja nu?

2. GODIS – en hund gör allt för något gott. Det optimala godiset för en hund är dens egna torrfoder. Speciellt för valpar då det inte är bra om dem får för mycket godis för då går dem lätt upp i vikt. Men med vissa hundar har man inte turen att dem gillar sin mat så pass mycket att dem är villiga att jobba för det. Jag brukar då köpa ett annat torrfoder, ibland har jag till och med bakat eget hundgodis. Undvik att ge hunden för mycket av godis som innehåller socker. Socker är inte bra för oss och då inte bra för hundar heller.

3. TÅLAMOD – igen, träningen kommer att gå bra om du är på dåligt humör eller stressad. Risken är att du skäller ut din hund när den gör fel. ”Varför gör du inte som jag säger? Du gjorde ju det förra gången!” ”Varför förstår du inte vad jag menar? Tröga hund!” Kan du inte kontrollera ditt humör är det lika bra att avbryta träningen.

4. PLANERA DITT MÅL – vad är ditt stora mål med träningen? Hur ska jag träna för att komma dit? Vad fungerar bäst på min hund? Vad har jag för mål idag?

 

Träningen:

Min träning går ut på att hunden ska gå fot hela tiden. Vad som än händer och vad som än går förbi ska min hund gå fot. Det krävs jobb, koncentration och tålamod från båda sidorna. Jag börjar träningen från det att vi gått ur bussen eller bilen. Hela tiden ska hunden lyssna.

För att fånga min hunds uppmärksamhet visar jag honom att jag har godis. Visa inte genom att vifta med det framför ögonen utan det är nosen vi vill ha med oss. Alltid när jag ger ett kommando säger jag först hundens namn och sen kommandot. Då fångar man upp hundens uppmärksamhet, man har ögonkontakt vilket underlättar kommunikationen. Detta sker på bara någon sekund, så det gäller att vara snabb. Säger du kommandot utan namnet är det vanligt att ingenting händer. Du kan säga det om och om igen, men resultatet blir det samma. Hunden har fullt upp med sitt och tar ditt kommando som vanligt prat till någon annan. Att rycka i kopplet för att få kontakt hjälper inte heller. Dels är det inte skönt för hunden, den kommer med tiden att ignorera dina ryckningar men mest av allt blir det ingen positiv känsla vilket är det vi är ute efter. Alla hundar lär sig bäst genom positiv träning. Ignorerar hunden dig trots att du använder dens namn, träna då hemma på det genom att ge din hund godis varje gång du säger dens namn.

Nu när du fått din hunds uppmärksamhet ska den säkert gå fot. Det kommer den säkert inte ha tid för eller att den går fot några steg sen fortsätter med sitt. Det är nu det krävs att ha ett bra tålamod och godis. Jag brukar alltid ha ett extra gott godis i början så att hunden vill ha mer. Så vill inte din hund lyssna säg namnet och visa godiset för nosen. Det räcker med att hunden bara går några steg fot för att få godis. När den blir mer van vid omgivningen kan man dröja lite längre med godiset. I början är det viktigt att ge den godis ofta, så att hunden tycker det är kul. Ännu en gång är alla hundar olika. En del kanske lyssnar direkt och är jätteduktiga, andra kanske inte lyssnar alls eller väldigt dåligt. Går det dålig och du känner att hunden är mer koncentrerad på omgivningen än dig. Gå till en mindre gata där det inte är lika mycket folk. Det kan också hjälpa att låta din hund sitta och titta på allt som händer första gången. Vad du än gör sluta aldrig för att det går dåligt eller ge upp.

Viktigt! Lyssna på din hund. Har ni hållt på en stund och din hund verkar oengagerad eller trött. Ta då och vila eller åk hem. En hund som är trött kommer inte att pristera bra vilket kan slutat i irritation från din sida. Detta är extra viktigt för valpar som blir trötta snabbt och lätt tappar koncentrationen. Det spelar ingen roll hur lång tid din träning tar så länge den slutar positivt.

 

Så hur gick det för mig?

Jag är jättenöjd med hur det gick. Nuka skötte sig jättebra för att vara andra gången i stan. Några fel här och där, men det är bara att träna på så är dem borta.

 

Tyvärr är det svårt att fota när man själv tränar och håller kameran, men här kommer några bilder iaf.

Åka buss

MITT SISTA TIPS. Börja alltid smått. Kan inte din hund gå fot än, lär den det först. Annars blir det inte kul att gå i stan med den. Är din hund ovan/rädd/osäker när det är många människor och händer mycket runt om? Ta det långsamt fram. Börja med platser där det är lugnt men det ändå finns människor, som en park eller att populär motions plats.

 

Har du frågor eller egna synpunkter? Kommentera gärna.


En idé

Igår när jag vaknade tänkte jag "vad fan ska jag göra idag?" svaret blev att jag hade absolut inget att göra förutom ut med hunden och till stallt. Visst är det kul men att gå samma runda varje dag är inte särsklit insperarande. Någon bra insperation till ridningen hade jag inte heller och ofta när jag är på sånt humör rider jag ut eller rider jag inte alls. Vilket är tråkigt.
Men så slog det mig, jag ska ha stadsträning med Nuka. Jag har tänlt göra det flera gånger med aldrig blitt av. Så efter frukosten tog Nuka och jag bussen till Jönköping. Sen var jag väldigt sur över att det gick så dåligt i tisdas på hoppningen, så då kom jag på en hoppövning som jag och Donna skulle köra.
Så min själva idé är att dela med alla mina övningar. Varje dag blir det en ny för hundar och dem dagar jag har stallet så blir det ridövningar. Kankse nån av er får nytta eller insperation av dessa? Men mest gör jag det för att få lite pli på mig själv, Nuka behöver tränas i allt som finns och ridningen går så mycket bättre om man planaerar den.

Nu ska vi snart ut på promenad i jakt på 3.

Det bästa

Det bästa som finna med att ha häst och hund är att kunna göra så här:Från klockan 11 till 16 har jag varit i stallet. Mest tid gick åt till att mocka. Jag brukar mocka igenom allt ungefär var och varannan månad. Även om man mockar noga alla andra dagar så kan man lätt missa en bajsboll eller två. Så då tar jag en dag och går igenom ALLT och då menar jag hela boxen även det som är/ser rent. Det tar kanske en timme men sen blir det så fint att man själv skulle kunna flytta in. Det tråkiga är att Donna lyckas skita ner det till nästa dag.
Men när det äntligen var klart var det dags för uteritt. Det finns bara en bra och nära skogsväg vid stallet, det känns som att det tar fem minuter att rid den men det tar 20 min. Innan vi red ut skulle broddar på. Jag har aldrig använt broddar tidigare. Nog visste jag att det skulle vara jobbigt men jag höll på att bli tokig. Smuts som var svårt att få ut och när man trodde att man fått ut allt så var det hälften kvar. Jag hade bara en kniv och en skospik att peta med, inte det enklaste. Men jag lyckades!! Och dem två sista hade jag fått in en bra teknik på att rensa hålen. Men mest hjälp fick jag av min underbara häst som bara stod där och väntade. Rörde inte benet som jag höll på med och la ingen vikt på det heller. Hon är underbar!!
En annan bra sak är att hon tillåter att en hund springer kors och tvärs båke bakom och framför henne. Men det är lite konstigt att hon inte reagerar när Nuka kommer springandes bakifrån och väldigt nära hennes ben, men en soptunna den är livsfarlig. Så idag Fick Nuk hänga med ut. Skönt att kunna göra så dem dagar man känner sig lite lat.

Glad

Tänk så lite det behövs för att göra någon glad. För min hund behövs bara en pinne så hoppar och skuttar han av lycka oberoende av storleken. Jag är fortfarande glad över att jag kom med i finalen i Fototriss. Ja, varför skulle man inte bli glad över att någon tycker att man gjort något bra? Nu hoppas jag bara att fler personer tycker samma sak.

 

Sen vill jag rekommendera om en annan bloggare. Söker du efter en ny kamera då har hon svaret på vad man inte ska köpa. Så besök min vän Annie.


Hoppning

Igår var jag med på hoppningen. I det stall där min häst står så har stallägaren anordnat så att två tränare kommer dit. Jag har tidigare ridit för dressyrtränaren, hon är superduktig. Så nu provade jag hoppning, för det behöver jag verkligen hjälp med. När jag var liten så älskade jag hoppning och var rätt bra på det. Men sen var det några år sen sist som jag red för en hopptränare så mycket har man tappat.

Hoppningen gick inget vidare bra, Donna brunstade och hade siktat in sig på stallägarens häst Icro. Så varje gång vi red förni skulle Donna stanna och skvätta lite. Men att hoppningen gick dåligt var mitt fel. Men man kan ju inte lära sig något om man inte gör fel. Övningarna tyckte jag var jättebra, svåra men jag fick verkligen koncentrera mig. Läraren är jag dock inte nöjd med. Jag är väldigt emot lärare som ställer sig i ett hörn och står där mesta delen av lektionen. Det känns som att dem inte är så engagerade och man hör inte vad hon säger om man är på andra sidan banan. Jag vill ha en lärare som rör på sig, kallar samman alla elever för att visa en övning, stannar upp en om man gör något fel och går igenom vad som är fel och visa hur man ska göra rätt. Visst sa denna lärare till om man gjorde fel. Men det är svårt att förstå ibland när dem bara pratar och man är inte helt säker på vad man gör för fel. Men lite lärde jag mig och jag skulle ändå ta lektion för henne igen för övningarna var så pass bra.

Här kommer en bild på övningarna:Jättebra övningar att göra själv. Det man ska tänka på att volten ska vara lika stor på båda halvorna och samma antal galoppsprång. När man hoppar alla hinder ska det vara samma antal galoppsprång mellan hinderna på långsidan och inte gena på kortsidan.

Gårdagens morgonbilder

Lycklig hundMed tanke på det senatse fototriss temat

Solen smälter snön

På väg hem flög dessa förbi, känns lite sen flytt

Fototriss

Tack alla som kommenterat mina bilder. Detta med Fototriss är skitkul. Inte bara att få kommentarer utan att se hur andra tänker. Jag har tittat runt på väldigt många bloggar, inte alla för gu´ så många som är med. Det trodde jag inte men det gör det hela så mycket roligare.
En del av er som kommenterat undrar hur jag fotat. Jag vet inte riktigt om jag ska avslöja det. Något hemligt måste man ha i livet.
Men idag hände något rkitigt kul. Jag har kommit med i finalen. Något jag inte trodde eller ens hade tanken på att jag skulle vara med i. Men det gör allt så mycket roligare.

Så snälla rösta! :D
Morgonprommenad

Dagens morgonrunda blev två timmar lång. Jag älska när det är så fint väder att man inte vill sluta gå och självklart passar man på att fota. Batteriet passade på at dö, så nu ligger det på laddning. Nu liggen en sovande hund i MIN säng. Men jag får väl skylla mig själv när jag har tagit "hans" fåtölj. Ja, han är bortskämd.
Att vakna på rätt sida

Jag älskar att vakna på ett gott humör. Man får så mycket inspiration om vad man kan göra under dagen. Igår fick jag mina efterlängtade försäkringspengar så för tillfället behöver jag inte oroa mig över alla räkningar. Det ska firas med att fylla på min tomma garderob och ta en ridlektion.

 

Men innan allt det måste jag ut med hunden.


Från en hunds synvinkel

Min matte har en sån där dum sak som ni kallar för häst. Jag vet inte vad den ska vara bra till, men den gör så att matte är för mycket borta ifrån mig. Ibland så tar matte med mig till stallet, men där stänger hon bara in mig i ett litet rum och går sen och hämtar den förbannade hästen. Så pysslar hon om den och går sen iväg med den och är borta JÄTTELÄNGE!!! Men värst av allt är när hon tar med den saken på VÅRAN promenad. En gång höll den hästen på att mosa mig. Matte sa att hon inte menade nått illa utan hon blev bara rädd för en soptunna. Men jag tror att hon gjorde det med flit, vem blir rädd för en soptunna? Jag är säker på att hon är ond. Man kan inte vara snäll om man håller min matte ifrån mig. Hon har säkert en plan på att ta matte ifrån mig.

 

Men så en dag fick matte en jättebra idé sa hon. Men hon vägrade tala om vad utan sa bara att vi skulle till stallet. Jag tycker inte det är så kul där men det är tråkigare att vara själv och dessutom behövde jag ta en promenad. Så jag hängde med. Väl i stallet stängde matte in mig i sadelkammaren, som vanligt. Varför hängde jag med? tänkte jag. Matte tog in sin jävla dumma häst och myste med henne. Jag ville också mysa med matte så jag hoppade upp och ner och ropade flera gånger. Men det var som att jag inte fanns. Sen satte hon på hästen massa saker, hon brukar gör det. Sen hämtade hon mig. Det är lite konstig men har hänt innan så jag trodde bara att hästen skulle hänga med och förstöra får promenad.

 

Men när vi kom in en liten bit i skogen sa matte att jag skulle sitta. Sedan tog hon bort kopplet och klättrade upp på hästen. Nu började det bli konstigt. Sen sa matte att jag fick gå men jag fattade ju ingenting, vart skulle jag gå eller skulle jag gå upp på hästen? Sen började hästen gå framåt så jag följde med. Jag gick rätt nära för jag fattade fortfarande ingenting. Men matte bara skällde på mig att jag gick för nära och sa att jag skulle springa iväg i stället. Då insåg jag. Den där häst jäveln hade vunnit och nu skulle matte lämna mig i skogen. Men så lätt ska hästen inte få vinna. Så jag började gå en liten bit ifrån men ändå hålla koll så att dem inte stack iväg. Helt plötsligt berömde matte mig och gick jag för långt bort ropade matte att jag skulle vänta eller om jag stannade och nosade så stannade matte ibland för att vänta på mig. Så hon skulle nog inte överge mig trotts allt, men helt säker var jag inte.

 

Sen kom vi till en backe och jag tänkte visa den där hästen hur snabb jag var. Så jag tog sats och sprang så snabbt upp jag bara kunde. Hästen började också springa efter. Ett tag trodde jag att den jagade mig men så såg jag att det var matte som sagt att den skulle springa. Så då sprang vi upp för backen, jag vann. Det var jättekul. Vi har varit ute en gång till efter det å då sprang vi ännu mer. Fast nu fick hästen springa fotare och hon är jätte snabb så jag hann inte med. Hon kanske inte är ond trotts allt. Men jag tror fortfarande inte på att hon är snäll, för hon tar för mycket av mattes och min tid. Men alla andra hästar som finns där dem är onda. Dem tittar på mig som om jag vore deras middag. Äter hästar små valpar?

 

Nuka


Att vara vuxen, fast på ett bra sätt

Jag är 20 år och då ska man lära sig att vara vuxen. När jag var liten kunde jag inte vänta tills jag blev stor. Jag ville ha ansvar. Usch, så korkad man var på den tiden. Räkningar ska betalas med pengar man inte alltid har. Jobb eller annan inkomst ska hittas. Allt man gör nu kommer att påverka en i framtiden. Oj, en räkning jag inte betalt och där kom anmärkningen som gör att jag kanske inte får hyra en lägenhet eller ta lån. Man kan inte heller förvänta sig att mamma och pappa kommer till undsättning då man måste göra en tråkig-vuxen-ansvars grej. Ja, så underbart det är med ansvar.

 

Men nått kul med att bli vuxen finns det faktiskt, att få körkort. Jag har kämpat i år för att få det. Eller rättare sagt ca 30 körlektioner, 4 uppkörningar och 3 teoriprov. Bli inte rädda nu att jag kör som en kratta, jag har bättrat mig. Jag har inte heller varit särskilt intresserad av att ta körkort utan bara gjort det för att man så gott som måste för de flesta jobb. Men nu ÄNTLIGEN har jag det. Idag fick jag låna mammas bil in till Jönköping. Det är en underbar vuxenkänsla. Friheten att kunna ta sig vart man vill när man vill. Man behöver inte heller fråga om skjuts. Det enda som saknas är en egen bil, så man inte behöver be om lov att låna sin mammas.


Fototriss

Första gången som jag är med i Fototriss. Jag var ute en kväll och testfotade lite olika saker, och resultatet blev så här:

Vad tycks?

Men först måste jag lista ut hur man lägger in bilderna. Min första blogg så jag känner mig rätt förvirrad. Men vad tycker ni förresten om utseendet? Jag tror att jag gjort tre olika bloggar för att jag blir aldrig nöjd. Jag vill både ha något kul och personligt men ändå diskret och professionellt. Men antingen känns det lite för barnsligt eller tråkigt. Jag har heller inget vidare bildbehandlingspogramm, skulle inte hjälpa om jag hade då jag inte kan mycket.

 

 

 

 

Denna gång kan man vinna ett pris.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0